Virtuální Amerika

Třináct českých držitelů stipendia FLEX mělo loni v srpnu letět do USA, ale kvůli pandemii onemocnění Covid-19 zůstali doma. Do Ameriky by se měli vypravit letos v létě. Velvyslanectví USA jim zpestřuje čekání náhradním programem, který v srpnu odstartoval pětidenní americký tábor. Co dalšího od té doby zažili?

Stipendisté a stipendistky se měli poslední říjnový víkend sjet do Prahy, aby si vyzkoušeli, jak probíhá pravý americký Halloween. Z původního plánu kvůli druhé vlně nakonec sešlo a potkat se mohli jen virtuálně.

Zástupce kulturního atašé Doug Morrow si pro ně připravil lekci dlabání strašidelných halloweenských dýní a dozvěděli se třeba i to, na jaké hororové filmy se Američané dívají na Halloween nejraději. Ambasáda je navíc mile překvapila balíčkem s halloweenskými dobrotami, aby jim dlabání šlo od ruky.

U virtuálních setkání a tématických balíčků zůstalo kvůli pandemii koronaviru SARS-CoV-2 i po zbytek roku. Doug Morrow napekl našim finalistům a finalistkám pekanové a dýňové koláčky, na kterých si Američané pochutnávají na Den díkůvzdání. Tento velký rodinný svátek je v USA stejně důležitý jako v Česku Vánoce.

V listopadu si finalisté a absolventi FLEXu taky popovídali on-line se středoškoláky z amerického městečka West v Texasu, kde žije početná česká krajanská komunita. Vysvětlili jim, jaký je rozdíl mezi českými a americkými koláči a mírně je šokovali zvyky, s kterými se mohou v Česku setkat na Vánoce a Velikonoce. Pomlázka ani zabíjení kapra se mezi krajany v Texasu totiž nevedou.

Na Vánoce si studentky a studenti zahráli na tajného Santu. Poslali si anonymně dárečky a na virtuálním setkání pak hádali, kdo byl jejich Secret Santa. Od Douga Morrowa se dozvěděli, jak Američané slaví Vánoce, jaké vánoční koledy a písničky jsou v USA populární, jak se liší americké vánoční cookies od českého cukroví a že světelné výzdoby není nikdy dost.

V prosinci se čeští FLEXers rozloučili s velvyslancem Stephenem Kingem, který svou kariéru začínal jako středoškolský učitel a snad i proto program FLEX velmi podporoval. Studentky a studenty zval do své pražské rezidence a usiloval o to, aby Česká republika získala víc stipendijních míst.

A jak bude virtuální poznávání Ameriky vypadat v novém roce? To se dozvíte v některém z dalších příspěvků.

Previous
Previous

Pět let v jednom roce

Next
Next

Vánoce za oceánem