Táborák v rezidenci, místo cesty do USA

IMG_2017.jpg

Pandemie nového koronaviru zhatila plány třinácti českých vítězů stipendia FLEX, kteří měli o prázdninách vyrazit na jeden školní rok do Spojených států. Místo do Ameriky se v polovině srpna vypravili do okázalé rezidence amerického velvyslance v Česku. V den, kdy měli odletět do Washingtonu, DC, je tam čekala slavnostní večeře s velvyslancem Stephenem Kingem a táborák s americkou pochoutkou s’mores místo českých špekáčků.

Večeře v honosné Petschkově vile odstartovala čtyřdenní americký tábor, který pro české FLEXers uspořádalo Velvyslanectví USA. Účastnili se ho nejen současní držitelé stipendia, ale i čtyři absolventky historicky prvního ročníku programu.

IMG_8459-2.JPG

Tábor se shodou okolností odehrál v týdnu, kdy Česko navštívil americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Právě Ministerstvo zahraničí USA zřizuje a financuje stipendium FLEX. Studenti se sešli s Pompeovou tiskovou mluvčí Morgan Ortagus, která s nimi o FLEXu natočila video na své sociální sítě.

Morgan+Ortagus+meeting+2.jpg

Během nabitého programu si studenti vyzkoušeli paddle boarding, zahráli si beach volleyball proti týmu ambasády, povídali si o Americe s bývalou zpravodajkou Českého rozhlasu v USA Lenkou Kabrhelovou nebo si poslechli přednášku o hnutí Black Lives Matter.

Absolventky FLEXu svým následovníkům předvedly tradiční americkou středoškolskou slavnost Pep Rally nebo si pro ně připravily populární batikování. Americkou kulturu se českým FLEXers snažily přiblížit taky děti amerických diplomatů.

Tábora pro české FLEXers si všimla i média. Reportáže o něm odvysílali Český rozhlas a CNN Prima News. Další se objevila na titulní straně Pražského deníku. Až se na ně podíváte, tak držte palce našim stipendistům, aby se do Spojených států podívali příští rok.

Previous
Previous

Vánoce za oceánem

Next
Next

Nezapomenutelný návrat