Slanina, javorový sirup a jiné dobroty

stipendista FLEXu Daniel Jašek yellow school bus.jpeg

Americké jídlo dokáže studenty na FLEXu překvapit. Přečti si, jak svou zkušenost popisuje koordinátor absolventských aktivit a nekorunovaný král gurmánů mezi prvními českými absolventy Dan.

Ty nejlepší i nejhorší zážitky z Ameriky mám spojené s jídlem. Jestli máte rádi jídlo jako já, určitě si to za velkou louží užijete, ale připravte se taky na nečekané kombinace.

Na americké střední se občas stane, že učitel přinese své třídě něco dobrého k snědku. Je to takové milé a velkorysé gesto. Můj chemikář nám jednou přinesl koblihy.

Vybral jsem si tu, které vypadala nejlákavěji. Vypadala tak ale jen do chvíle, než jsem si do ní kousnul. Měla příchuť javorového sirupu a …slaniny!

Ano, čtete správně. Nejen na americkém Středozápadě není nic divného kombinovat sladký sirup se slanou uzeninou. A to není zdaleka ta nejdivočejší kombinace pro rodáka ze střední Evropy.

V Iowě jsou k mání nejbláznivější pizzy, s jakými jsem se kdy potkal. Narazil jsem na takzvanou mac’n’cheese pizzu, tedy pizzu s makaróny v sýrové omáčce, což je populární americké jídlo.

Prodává se tam taky snídaňová. O co jde? Míchaná vajíčka, slanina, pečené fazole, a to všechno prosím na pizze.

Ale vedle všech těch nezvyklých kombinací si tu gurmán přijde na své. V USA je samozřejmě spousta skvělých restaurací, food trucků a pouličních stánků s úžasným jídlem.

A výběr v supermarketech taky stojí za to. Měli byste vidět ty sladkosti, pečivo a nápoje. Po jedné značce ledového čaje se mi stýská dodnes. A zajímavost na konec: Ochutnal jsem krokodýlí maso a vůbec to nebylo špatné!

Previous
Previous

Americká a česká střední? Pět rozdílů

Next
Next

Pět let v jednom roce