Americká a česká střední? Pět rozdílů

Zajímá tě, jak se liší americké střední školy od těch českých? Odpověď pro tebe připravil náš absolvent Dan.

1. Učitelé: Zdá se mi, že se američtí učitelé berou míň vážně. Snaží se navázat se studenty spíše přátelský vztah a ukázat jim, že jsou tu od toho, aby s čímkoli pomohli. Další rozdíl byl v oslovování. Namísto pane/paní učitelko si většina učitelů na mojí americké škole nechala říkat jen příjmením (bez Mr/Mrs) a nebo rovnou křestním jménem. Díky tomu panovala ve škole taková uvolněnější atmosféra a často jsme se s některými učiteli po výuce ještě dál bavili, nutno podotknout že již o mimoškolních tématech.

Dan se spolužáky ve školních barvách během homecoming týdne.

2. Výběr předmětů: Výhodou na americké střední je, že si můžeš vybrat víc volitelných předmětů, než je běžné v Česku. V Americe nemají všichni studenti v ročníku stejný rozvrh a stejné povinné předměty. Většina škol požaduje, aby studenti měli matematiku, ale já ji úplně vynechal. Místo toho jsem se soustředil na chemii a biologii, což mě baví.

Danův školní rozvrh.

3. Přestávky: Možná to není běžné všude v USA, ale na mojí škole v Iowě měly přestávky jen čtyři minuty. Nejdřív mě to hodně štvalo, protože jsem sotva stihnul přeběhnout z jedné učebny do druhé. Na americké střední nesedíte celý den v jedné třídě. Každou hodinu máte někde jinde. Po čase jsem ale krátkým přestávkám přišel na chuť, protože jsme díky nim končili mnohem dřív než na mém gymnáziu v Českých Budějovicích. A nemusíš se ani bát, že budeš mít kvůli krátkým přestávkám hlad. Aspoň na mojí škole učitelům nevadilo, abychom si snědli svačinu i během hodiny.

Vítězství se školním týmem na šampionátu v cross-country běhu.

4. Sport: Zatímco u nás se sportuje v oddíle mimo školu, v USA se sport odehrává ve škole. Je moc fajn, když skončí vyučování a nemusíš jet přes celé město na trénink. Všechno probíhá v areálu školy. Výběr je velký. Já jsem si vyzkoušel přespolní běh a zápas. Povedlo se nám několikrát vyhrát tzv. meets, což je jiný výraz pro zápasy nebo soutěže. Na základě těchto úspěchů jsme se pak i kvalifikovali na celostátní meet, kde jsme skončili celkově sedmí. Americké střední školy věnují hodně energie tomu, aby jejich sportovní program byl na vysoké úrovni. Mají výběrové týmy, které hrají meziškolní ligu a všichni studenti jim nadšeně fandí.

Americká středoškolská tradice. Pozvání na školní ples.

5. Školní hrdost a tradice: U nás máme maturák nebo poslední zvonění. Na amerických školách mají homecoming, prom nebo graduation. Školy mají svoje barvy a maskoty a studenti bývají na svou školu hrdí a pořádají akce, kde svou školu oslavují. Homecoming dance a prom se od maturitního plesu liší tím, že se odehrává ve škole. Na amerických školních plesech se taky nepodává alkohol, a to ani pro dospělé. Můj největší zážitek byl pozvat někoho na homecoming dance. Je totiž tradicí, že se kluci snaží nějakým originálním způsobem zeptat dívek, jestli by s nimi nešly na ples. Já jsem zvolil běžný způsob - plakát, ale představivosti se meze nekladou.

Previous
Previous

Můj rok v Americe

Next
Next

Slanina, javorový sirup a jiné dobroty