FLEX slavil třicátiny

Dva bývalí čeští flexáci se v říjnu vypravili do hlavního města Spojených států, aby s absolventy z celého světa oslavili třicáté narozeniny stipendia FLEX.

Eliška Heřmánková a Matěj Bednář se dostali mezi 170 absolventů amerických vládních výměnných programů pro středoškoláky z 62 zemí, kteří se v polovině října sjeli ve Washingtonu, DC, kde se slavilo hned několik výročí.

Eliška Heřmánková na oslavách 30. výročí programu FLEX.

Zatímco FLEXu bylo loni třicet, sesterský program YES pro studenty z muslimských zemí má za sebou dvacet let existence a německoamerická výměna CBYX dokonce čtyřicet.

Absolventy čekal několikadenní program nabitý semináři, recepcemi i zábavou. Na oslavách na Ministerstvu zahraničí USA nechyběl ani bývalý americký senátor Bill Bradley, který s nápadem založit FLEX na začátku 90. let přišel.

“Překvapilo mě, kolik vlivných lidí jsem na akci potkal. Měl jsem možnost si poslechnout inspirativní názory z oborů jako diplomacie, marketing nebo vzdělávání,” uvedl český absolvent Matěj.

Zakladatel stipendia Bill Bradley na recepci na americkém ministerstvu zahraničí s absolventkou FLEXu Natalií Gavrilitou, bývalou premiérkou Moldavska (uprostřed), a americkou diplomatkou Nicole Elkon.

Výročí stipendia FLEX, které v České republice funguje pět let, jsme oslavili taky v Praze. Absolventi si prohlédli město z gloriety v zahradě Velvyslanectví USA, kam se jen tak nedostanete. A pak si užili skvělý večer na bowlingu.

Absolventi FLEXu se podívali na Prahu z gloriety v zahradě Velvyslanectví USA na Malé Straně.

Next
Next

Můj rok v Americe